Dag 1. Fredag. mat blogg.
Startade morgon dagen med en kopp johannesörts te och en kopp grönt te, mycket gott =) ! Sen åt jag 5 st knäcke brödsskivor.
Nu skall jag och min underbara pojkvän strax laga kyckling och ris.
Allt du behöver:
1000 gr kyckling filee 90 :-
Vit kebab sås 24 :-
Curry 25 :-
Yasmin ris 35 :-
VALFRI SALLAD.
Så här Gör Man:
1. Tina upp kycklingen och dela den i små bitar, stek på medelhög värme i becel steksmör.
2. Stek i ca 20 min.
3. Krydda kycklingen med curry, vitlök och grillkrydda.
4. Sätt på riset.
5. Gör i ordning salladen.
Serveras med kokt ris och sallad.
RICINOLJA TILL HÅRET

Längesedan man uppdaterade sin blogg nu men har haft fullt upp med jobb och mycket annat. Nu ska man om bara 1 vecka börja utbilda sig till undersköterska som alltid är bra att ha i grund och botten dessutom är den gratis för min del sist men inte minst får jag den betald ;p ! Den du! XD !
Btw .. Är utbildad kostrådgivare också ganska bra blandning till undersköterska ! Eller hur ?
Kommer nu fram över lägga mest tid på att blogga om kost och träning !
För det är de som intresserar mig mest, men nu skall jag skriva lite om den populära ricinoljan =) !
För bara 3 veckor sen börja jag använda ricinoljan till håret, blev tipsad av en vän som själv testat produkten !
Jag trodde att det var en myt att håret kunde växa 3-5 cm per månad vid användning av ricinoljan, men hade visst fel ! Nu tror jag verkligen att den får håret att växa fortare och hårbotten blir starkare och mer friskare.
Hur jag använder ricinoljan till mitt hår:
1. Jag blandar olivolja med ricinolja i en liten skål.
2. Sen lägger jag i blandningen i hårbotten.
3. Sist av allt masserar jag in oljorna i resten av håret.
4. Låter blandningen sitta i 1-4 timmar.
5. sköljer nogrant med ljummet vatten, tillsätt mycket shampo låt verka 3 minuter.
6. Sist av allt masserar jag in en bra inpackning i håret från Loreal Paris.
När allt är klart blir håret glansigare, friskare och starkare!
Använd ricinoljan 1 gång i veckan i några månader.
Tänkte snart lägga upp bilder på mitt hår för och- efterbilder.
Ricin oljan kostar ca. 80 kr för en stor flaska och finns att köpa på Apoteket eller genom internet, jag köpte oljan på www.bodystore.com
Om någon månad eller så kommer jag uppdatera angående om ricinoljan gjorde mitt hår längre på kortare tid. Ska bli intressant att se om den verkligen funkar =) Hittils tycker jag bara positivt om den och är mycket nöjd!
Sov gott! Kram!!
kosttillskott
Vitaminer&mineraler
Antioxidanter annars hittar man antioxidanter i kryddor,örter,grönt te, mörka bär, nötter, frukt.
Kalcium
grenade Aminosyror
Proteinpulver
Kreatin
Erogena kosttillskott= presentationshöjande. Och det är kreatin, koffein
Kosttillskott behövs för folk som har brist på olika ämnen, är veganer eller vegetarianer eller allergisk mot något livsmedel.
Sammanfattning (4)
1. Om Saras energibehov är 2000 kcal per dag. Hur mycket energiprocent E% ska komma från kolhydrater, fett & protein?
svar:
Kolhydrater 50 E%
Protein 10-20 E%
Protein 10-20 E%
Fett 25-35 E%
2. hur mycket fysisk aktivitet rekommenderas per dag?
svar: Minst 30 min per dag.
3. varför rekommenderas regelbunden måltidsordning? Och vad innebär det?
svar: äta regelbundet innebär att man ska äta var 3e timma för att hålla vikten, hormonerna i styr, blodsockernivån hålls jämnare om man äter regelbundet och rätt mat.
4. varför funkar inte bantningskurer?
Svar: Dieter innebär att man inte har ändrat på sina matvanor som gav övervikten från början. kroppens ställs in på svält vid vissa dieter och sen när man äter igen så chockar man kroppen vilket gör att man går upp i vikt igen. man svänger dock med sina hormoner, blodsockernivån och humöret.
5. Hur mycket bör man minska sitt energiintag per dag för en hälsosam viktnedgång? Hur mycket går man ungefär ner i veckan då?
Svar: 500-1000 kcal per dag, då går man ungefär ner 0,5 - 1 KG
6. ge 5 förslag på hur man kan öka kundens fettförbränning?
Svar: 1. mer konditions träning 2. rätt fett intag alltså enkel &fleromättat fett. 3. äta regelbundet. 4. 8-10 h sömn. 5. äta nyttig mat mer grönsaker och frukt och mindre kolhydrater. 6. äta långsamt tugga maten väl. 7. koffein. 8. morgon promenader. 9. Grönt te. 10. gör maten själv undvik färdig lagad mat. 11. undvik socker. Ät mer fibrer vilket håller dig mätt länge. 12. drick mer vatten.
7. Hur skiljer sig tallriksmodellen åt för normalviktiga eliteidrottare & viktminsking?
Svar: Normalviktiga25%protein 38%kolhydrater 38% frukt&grönt.
Viktnedgång: 50% frukt&grönt. 25%protein 25%kolhydrater
Eliteidrottare: 50%kolhydrater. 25%frukt&grönt 25%protein
8. hur mycket kolhydrater rekommenderas per KG kroppsvikt för en eliteidrottare 2 timmar per dag, intensiv träning?
Svar: 7-10 GRAM KG / kroppsvikt.
9. vilka allmänna kostråd ger du till en kund som vill ha muskeltillxäxt?
Svar:Äta regelbundet, styrke träning oftare, öka ditt kolhydrats intag till halva tallriken med kolhydrater, ät 7-10 GRAM KG/kroppsvikt i kolhydrater. var noga med att tillföra protein & kolhydrater efter träning och innan träningen.
10. Hur mycket kolhydrater & protein är bra att inta ca 1 timma-->30 min innan träning?
Svar: 30-50 gram kolhydrater, 5-10 gram protein. behöver man för att ha tillräckligt med energi på träningspasset och för att hålla sig friska och för att återhämta sig bättre efter passet.
11. när räcker inte vatten optimalt som dricka under träningen?
svar: Om man tränar mer än 60 minuter på ett pass har man förbrukat mycket av protein & kolhydrater & lagrerna behöver fyllas på igen annars ökar risk för blodtryckfall, att man svimmar, blir trött och inte orkar träna lika hårt vilket gör att du inte får ut lika mycket på din träning (tränar i onödan).
12. Vad är erogena kosttilskott?
Svar:kreatin&Koffein. vilket är presentationshöjande, man orkar mera!
13. När kan protein pulver vara okej? vad är viktigt att tänka på när man köper det?
svar. Om man tränar mycket hårt eller intensivt eller mer än 60 min så bör man ha med sig en proteinshake eller liknande. Viktigt att tänka på är att det är bra innehåll och inget dopningsklassat. Köp på apoteket!
14. Ge 4 exempel på olika återhämtningsmål som man kan ta direkt efter träningen?
Svar: Snabba kolhydrater är okej efter träningen! Få i dig först och främst protein & kolhydrater efter träning vilket finns i: banan, kesella, keso, frukt, knäckebröd med något protein på t.ex skinka,salami.
15. Kunden orkar inte stå vid spisen och laga mat vilka konkreta & lättlagade tips kan du ge kunden då? Ge 2 exempel på väl sammansatta måltider.
Svar: grönsaker,bönor,kesella 1%fett,bulgur med vinäger i.
16. nämn så många fördelar du kan komma på med hälsosam kost!
Svar: jämnare blodsockernivå, hormonbalansen, minskad risk för olika sjukdomar som diabetes, fetma, hjärt o kärl sjukdomar, blodpropp, depression, ackne, sömnsvårigheter, kolestrolvärdet, får mer energi & orkar mer!
17. Varför kan man inte gå ner i vikt & bygga muskler samtidigt?
Svar: För att man ska nner i vikt skall man äta mindre Kalorier (energi), man skall minska med 500-1000 kcal. man ska äta mer frukt etc vilket man ej får mycket energo och ork till. När man ska bygga muskler måste man öka sitt energiintag med 500 kalorier och äta mer kolhydrater. Därför funkar det inte att bygga muskler samtidigt som man vill ner i vikt! Muskeltillväxt kräver 500 kcal (kalorier) mer än sitt vanliga kalori intag!
Sammanfattning (3)
1. Nämn 3 funktioner protein har i kroppen?
svar: Är byggstenar till muskler, funkar som antikroppar mot virus och bakterier. bygga upp enzymer mer än 1500 enzymprotein kända i kroppen. bygger upp hormoner tex insulin.
2. Vad är protein uppbyggt av? Hur många av dessa är essentiella för oss ESS (livsnödvändiga)?
svar: aminosyror. proteinerna har 20 olika byggklossar. 8 st är ESS för oss vuxna och 9 för barn är ESS.
3. vad är de absolut lägsta proteinintaget för en person uttryckt i g/ kg kroppsvikt?
Svar: 0,4 g kg/ kroppsvikt. Rek. intaget av protein är 0.8 g kg / kroppsvikt.
4. vad är proteinbehovet vid aerobisk träning?
svar: 1,2-2.0 g kg /kroppsvikt
5. vad är proteinbehovet av styrketräning?
svar: 1,7-1,8 g kg/kroppsvikt
6. vad är fullvärdigt protein?
svar: protein som innehåller alla ess aminosyros (livsnödvändiga).
7. varför är det viktigt att tänka på hur man kombinerar proteinrika livsmedel om man är vegetarian eller vegan?
svar: Så att dem får i sig alla ESS (livsnödvändiga) aminosyrorna eftersom de underviker fullvärdiga protein.
därför viktigt för dem att kombinera proteinrika livsmedel så att dem får i sig alla ESS aminosyror som man behöver för att må bra ocg att kroppen ska fungera bra.
8. Nämn 3 funktioner fettet har i kroppen?
svar: reglerar kroppstemperaturen, skyddar kroppens inre organ (isoleringsmaterial), fett bygger upp kolestrolet, fett bygger upp cellmembran, fett framhäver smaker.
9. vad är skillnaden i uppbyggnaden mellan mättat,enkelomättat & fleromättat fett?
svar: mättat= ingen dubbelbindning. finns i mc donalds.=onyttigt fett.
enkel= 1 dubbelbindning. finns i becell.=nyttigt fett.
flero= 2 eller fler dubbelbindningar. Finns i becell. = nyttigt fett.
10. Ge 4 exempel på livsmedel med bra fettsammansättning?
svar: avokado,fetfisk som tonfisk &makrill,olivoljabra kött men inte bacom. Keso, kesella.
11. Vad är LDL & HDL? vad ökar respektive minskar HDL / LDL?
svar: LDL är dåligt kolestrol & HDL är bra kolestrol.
Fria radikaler träning höjer HDL .
fet mat och mättat fett transfett höjer LDL.
Transfett sänker HDL.
flero och enkelomättat fett sänker LDL
12. transfett är dåligt fett % de kan bildas vid för hög temperatur vid tilllagning av enkel & fleromättat fett. Transfett kommer ifrån härdat fett (värmebehandlat fett) Står ej på innehållsförteckningar om de innehåller transfetter.
13. hur får vi i oss omega 3?
svar: fet fisk, makrill, avokado, omega 3 tabletter.
14. varför kan innehållet av vitaminer och mineraler i livsmedlet skilja sig så mycket åt?
svar: beror på hur livsmedlet är behandlat/tilllagat/fryst etc. kokar eller icke kokar grönsaker. vissa vitaminer o mineraler blir sämre i olika temperaturer.
15. var i kroppen hittar vi kalcium o fosfor?
svar: Kalcium o fosfor hittar vi i skelettet.
16. nämn 3 järnrika livsmedel? vad kan försämra järnupptaget?
namn: nötter, kesella, keso, blodpudding, egg, kött & fisk. koffein & kaffe kan försämra järnupptaget. C vitamin i samband när man äter något järnrikt förbättrar järnupptaget.
17. vitaminer delas in i 2 grupper vilka är de?
svar: vattenlösliga vitaminer= B & C & fettlösliga vitaminer= A,D,E,K.
18. vad är fria radikaler? vilka symtom/problem kan man få om dessa får övertag i kroppen?
svar: det är en molekyl med bara 1 elektroner. för mycket av fria radikaler i kroppen kan vara skadligt vilket kan leda till att arvsmassan förändrar, infektioner, sjukdomar eller förändringar. fria radikaler skadar cellmembran, fettämnen, proteinet etc.
19. vad är antioxidanter?
svar: antioxidanter hämmar fria radikaler. antioxidanter tar hand om fria radikaler.
20. ge ex på antioxidanter och vart i kosten vi hittar dem?
svar: vi hittar antioxidanter i frukt grönsaker och bär och färgade grönsaker. vegetabiliska oljor och frukt och bär.
21. hur mycket frukt & grönsaker bör vi äta per dag?
svar Minst 500 gram per dag!
Sammanfattning (2)
1. vad är monosackarider och ge 2 exempel på detta?
Svar: Monosackarider är en fristående sockerenhet. ex på dessa är glukos & fruktos
2. Vad delas polysackarider in i?
Svar: Ickestärkelser & stärkelser
3. nämn 3 funktioner kolhydrater har i kroppen?
Svar: ger energi, blodsocker höjande, muskeluppbyggande. Kolhydrater kan bildas till glukos & glukagon.
4. berätta korta drag vad som händer med kolhydraterna efter att de tagits upp i tarmen?
Svar: kolhydraterna skickas till levern och tas upp och lagras där. De skickas till blodet och till cellerna. Antingen bildas kolhydratet som energi när det skickas till blodet, kan också lagras som fett vilket protein kan om man får för mycket.
5. vad är minsta rek. intaget av kolhydrater per dag?
svar: 120 gram för att hjärnan ska fungera och må bra.
6. vad är det rek. intaget av kolhydrater uttryck i E% ?
svar: 50-60 E%
7. Nämn minst 3 anledningar till varför fibrer är bra?
svar: Håller blodsockret på jämn nivå, fibrer tar med sig dåligt kolestrol ut i ändtarmen, fibrer är bra mot förstoppning. ger näring till tarmarna, fibrer ger en långvarig mättnadskänsla,
8. var i kosten hittar du fibrer?
svar: frukt&grönsaker, potatis, spannmålsprodukter, morötter, fullkornsvälling, banan, havregryn.
9. Vad är GI?
svar: Glykemisk Index. GI är ett mått att mäta hur blodsockernivån påverkas av olika livsmedel med kolhydratsintag. Man ser hur snabbt ett livsmedel påverkar blodsocker nivå. Folk med diabetes bör hålla koll på GI. Måttet säger bara något om kolhydrater och ingenting om protein eller något annat.
10. vad är viktigt att ta hänsyn till när man pratar om GI ?
svar: GI säger bara något om hur vårt blodsocker påverkas av olika livsmedel med kolhydrater i.
11. hur kan man sänka GI i en måltid?
svar: Fibrer & långsamma kolhydrater. äta bra fett. ej äta uppvärmda grönsaker.
12. Hur mår vi om blodsockret pendlar mellan höga & låga toppar?
svar: man blir trött,grinig,irriterad,skakig,mår dåligt,ökat söt sug, ökat fettlagring.
13. vad kan högt blodsocker under längre tid leda till? (ökad insulinfrisättning)
svar: ökat sötsug, övervikt, fetma,blodpropp, hjärt & kärlsjukdomar, diabetes.
sammanfattning (1)
1. Hur stort är vårt lager av kolhydrater i kroppen? Vart finns det till största del?
Svar: 2 % av kolhydrater finns lagrat i våran kropp. Ca. 1 Kg av kroppsvikten är kolhydrater. 500 gram finns i musklerna och i levern. 500 gram finns i hud,naglar,Dna etc.
2. vilka hjälpmedel bör man som kostrådgivare använda när man följer upp en kund tycker du?
Svar: Våg & måttband.
3. Vad är BMI & hur räknar man ut det? För vilka fungerar BMI mindre bra?
Svar: Body Mass Index KG/ Längden i meter upphöjt till 2= BMI. Fungerar ej bra på människor med mycket muskler eller folk som inte är feta.
4. Vad är ett hälsosamt mått för en:
Man=94
Kvinna=80
5. Vad står BMR för? Hur räknar man ut sitt BMR?
Svar: Basal Metabolic Rate, på svenska Basalomsättning, basalmetabolism eller basalförbränning. BMR är ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller KJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt per dag.
kvinnor 18-30 år = 14,7 x KG + 496 = BMR. Linas = 1275,1 kcal per dag behöver jag för min kropp/organ ska må bra.
Män 18-30 år= 15,3 x KG + 679 = BMR. Martins BMR = 1811,2 behöver han för att sin kropp/organ ska må bra.
6. Vad är det som påverkar en persons totala energiförbrukning?
Svar: BMR+ Matens Termogena Effekt + Fysisk Aktivitet.
7. Från vilka ämnen får vi energi? hur mycket energi får vi från respektive ämne?
Svar: Vi får energi ifrån 4 olika energigivande ämnen:
1 g Protein............... 4 kcal
1 g kolhydrater.........4 kcal
1 g Alkohol...............7 kcal
1 g Fett....................9 kcal
8. vad har tungan för roll i munnen i samband med matspjälkningen?
Svar: Trycka ner maten , känna av om det är hårt/vasst/stort/litet/mjukt.
9. Hur är miljön i magsäcken & varför?
Svar. Miljön i magsäcken är sur. Sura miljön behövs för att förhindra att bakterier kommer ner. Enzymet Pepsin finns nere i magsäcken där den bryter ner proteinet.
10. vad är Amylas för något?
Svar: En enzym. Amylas bryter ner kolhydrater. Amylas finns i saliven.
11. Förklara i stora drag vilka de olika delarna heter i matspjälkningskanalen & vilka utomliggande organ som är inblandade vid matsmältningen.
Svar. Munhålan-->matsrupen-->magsäcken-->tunntarmen-->tjocktarmen-->ändtarmen-->avföring. Denna är 5-->7 Meter lång.
Utomliggande organ är: Levern, bukspottkötteln & gallblåsan.
12. Varför är tunntarmen så kraftigt veckad?
Svar: tunntarmen är 3 meter lång hos levande människor och 6 meter lång hos döda. Tunntarmen är veckad för att den ska kunna ta upp så mycket näring som möjligt.
13. Vad absorberas i tjocktarmen?
Svar: I tjocktarmen absorberas 80% av vattnet i tarminnehållet. vatten och salter absorberas i tjocktarmen.
14. Nämn 2 hormoner i kroppen som har Anabola (uppbyggande) effekter i kroppen? Vilka 2 organ utsöndrar dessa hormon?
svar: Insulin. testosteron. Östrogen. Tillväxthormon.
Tillväxthormon utsöndras i hypofysen & är ett Fettförbrännings hormon.
Östrogen & testosteron utsöndras i äggstockarna & testiklarna.
Insulin utsöndras i Bukspottkörteln.
15. Nämn 2 hormoner i kroppen som har Katabola (nedbrytbara) effekter i kroppen? Vilka 2 organ utsöndrar dessa hormon?
Svar: Kortisol utsöndras i binjurarna.
Kortisol är motsattsen till testosteron det är muskelnedbrytande. Kortisol höjer blodsockernivåerna & bryter ner muskelmassa & glykogen. Det utsöndras när energinivåerna är låga i kroppen, vid svält eller vid långvarig fysisk ansträgning.
Det utsöndras när
energinivåerna är låga i kroppen, vid svält eller vid långvarig fysisk
Glukagon är ett katabolt hormon också.
Glukagon är tillsammans med tillväxthormon det mest betydande
fettförbränningshormonet. Det utsöndras i större mängd endast om
insulinnivåerna är låga, om man äter få kolhydrater.
Glukagon utsöndras i bukspottkötteln.
16. Vi har en mängd olika endokrina system i kroppen, bland annat en körtel som heter tallkortkörtel. Vad har den för huvuduppgift?
Svar: Tallkortkörteln är en körtel i hjärnan som bidrar till regleringen av kroppens dygnsrytm.
17. Vart produceras tillväxthormon?
Svar: I Hypofysen.
18. Vad har hormonet CCK för uppgift i kroppen?
Svar: CCK är ett hormon. När mycket mat med mycket fett i kommer ner i magen sätts CCK igång genom att tömma gallblåsan på galla. Gallblåsan tömmer sig på galla så att gallan kan bryta ner fettet.
19. vad har insulin respektive glukagon för effekter på blodsockret?
Svar: Insulin sänker blodsockret.
Glukagon höjer blodsockret.
Bantningskurer
Håller inte i längden för det är våra kostvanor/matvanor vi behöver ändra på! Det behövs mer fysisk träning! Jag förespråkar inte bantningskurer!
Vad man behöver ha i sig per dag (gram):
Vi behöver ha i oss dagligen av (gram) :
*500 gram grönsaker & frukt
*1-3 gram omega 3
* 25-35 gram Fibrer
Mineraler, Vitaminer, Antioxidanter& järn
.......
Muskeltillväxt/Bygga muskler
hur ofta ska man äta om man vill bygga muskler?
frukost 25 E%
Mellanmål 10 E%
Lunch 25 E%
Mellanmål 10 E%
Middag 20 E%
Kvällsmål 10 E%
Lägg även till protein och kolhydratrikt mål efter träningen!
Muskeltillväxt:
* Kolhydrater: 50-60 E% och dag.
6-8 g kolhydrater / kg kroppsvikt och dag.
* Protein: 20 E% och dag. Minst 1,2-1,8 g/ KG kroppsvikt och dag.
*Fett: 25-30 E% fett och dag.
*Öka ditt energiintag med ca 500 kcal.
*Ät ofta med max 3 timmars mellan måltiderna.
*direkt efter träningspasset bör du ha i dig protein och kolhydrater.
viktminskning
GI metoden funkar bäst av alla dieter tycker jag, men viktigt att veta är att man kan inte bara äta efter GI metoden för den säger bara måttet på hur blodsockret påverkas av olika livsmedel med kolhydrater i! Högt GI
medför högt blodsocker & mycket insulinutsöndring & hög insulinutsöndring medför ökad fettlagring & storaq fett lager medför mera insulin. Detta kallas också för den onda cirkeln. Insulin är ett anabolt hormon (uppbyggande hormon). Gi betyder Glykemiskt Index och är ett sätt för att mäta olika kolhydratiska livsmedel hur dem påverkar på vårt blodsocker.
Vinäger är surt och minskar GI, alltså bra att ha i mat!
Index / siffran kommer man fram till efter studier som görs på levande människor, deltagarna äter 50 g kolhydrater från olika livsmedel & sedan mäter man deras blodsocker ökning. blodsockerökningen jämförs med ökningen på druvsocker på människor.
tallriksmodellen för viktminskning:
50% frukt&grönt&grönsaker
25% kolhydrater
25% protein.
HUr ofta ska man äta för att gå ner i vikt?
FRUKOST 20 E%
MELLANMÅL 10 E%
LUNCH 30 E%
MELLANMÅL 15 E%
MIDDAG 25 E%
Förslag på meny vid viktminskning:
FRUKOST omelett på 2 ägg, spenat, tomater, championer, tomater, paprika.
MELLANMÅL äpple och 10 mandlar
LUNCH kycklingfile med bulgursallad
MELLANMÅL naturell yoghurt och 1 rå morot
MIDDAG ungsbakad lax med broccoli
Efter träningen ta 1 frukt. Drick mycket vatten! Direkt efter träning kan man äta liten mängd av snabba kolhydrater.
Viktigt att äta var 3e timma oavsätt om man ska gå ner i vikt, bygga muskler eller stanna i samma vikt!
Jämnare blodsocker har många påvisade positiva fördelar t.ex.
Hormonbalansen blir stabilare, håller vikten lättare, mår bättre och är piggare under hela dagen! Vatten renar kroppen så tänk på att dricka rikligt med vatten speciellt vid början av träningspasset!
Vid en bra och hälsosam viktminskinging skall man minska med 500-1000 kcal dagligen och då går man ner 1 kg i veckan!
KOSTSENASTE
Hormoner: ökar fettintaget.
Kosttillskott:
Bikarbonat - får man diaree av. Men används som ett kosttilskott vid träning som ger ökad energi o uthållighet!
Vitaminer&Miniraler:
8 st B-Vitaminer.
Vattenlösliga:
Fettlösliga:
Antioxidanter: Finns i bär, frukt , grönsaker.
Radikaler/ Fria Radikaler:
1 elektron på molekylen.
Insulin&Glukagon: Båda produceras i samma organ; Bukspottkörteln.
Insulin=stimuleras av kolhydratintag,sänker blodsockret, Anabolt hormon(uppbyggande hormon), blockerar fettförbränning, lagrar glukos som glykogen, främjar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av onda Eikosanoider.
Glukagon=stimularas av proteinintag,höjer blodsockret,blockerar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av goda eikosanoider, mobiliserar glukos från glykogen.
Frukt&Grönsaker:
Man behöver få i sig 500 GRAM frukt&grönsaker per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
I Frukt&grönsaker innehåller det: Fibrer, vitaminer, mineraler & kolhydrater.
Frukt&grönsaker är ett perfekt mellanmål mitt på dagen, vilket man skall ha; de skall finnas 2 mellanmål per dag samt
Fibrer:
man behöver få i sig 25-35 GRAM fibrer per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
Fibrer finns i: Frukt&grönsaker, fullkornsbröd,fullkornsmjöl,fullkornsvälling.
Brist på fibrer orsakar förstoppning.
Protein:
Viktigt att veta: kroppen kan bara ta upp (ca 30 GRAM) protein per måltid. Ät sällan proteinrika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, det finns i bla. : ost,salami,grillkorv,gräddfil,köttfärsprodukter.
Proteinets Uppbyggnad:
Proteiner Funktioner:
Kolhydrater:
Fett:
Mättat Fett=
Enkelomättat Fett=
Fleromättat Fett=
Matspjälkningskanalen: Munhåla--> matstrupe-->
Matsmältningens Anatomienergiämnernas uppbyggnad,funktion,digestion&absorption:
GI: Glykemiskt Index. Mått på enbart kolhydratiska livsmedel hur dem påverkar vårat blodsocker. Livsmedel med högt GI medför högt blodsocker & mkt insulinutsöndring. Mått på kolhydraters påverkan på blodsocker ökningen.
GB: Glykemiskt Belastning, Räknar ut GB så här: GI x Gram Kolhydrat= GB
BMR: En förkortning på ordet; Basal Metabolic Rate.
PAL: En förkortning på ordet; Physical activity level= Fysiska aktivitets Nivån
TEE: En förkortning på ordet; Totala Energi
BMI: En förkortning på ordet; Body Mass Index. Räkna ut BMI VIKT I KG / LÄNGDEN I M.
Kcal: En förkortning på ordet; Kalorier.
Energigivande Ämnen:
* 1 GRAM Kolhydrater= 4 Kcal
* 1 GRAM Protein= 4 Kcal
* 1 GRAM Alkohol=7 Kcal
* 1 GRAM Fett=9 Kcal
Hormoner: ökar fettintaget.
Kosttillskott:
Bikarbonat - får man diaree av. Men används som ett kosttilskott vid träning som ger ökad energi o uthållighet!
Vitaminer&Miniraler:
8 st B-Vitaminer.
Vattenlösliga:
Fettlösliga:
Antioxidanter: Finns i bär, frukt , grönsaker.
Radikaler/ Fria Radikaler:
1 elektron på molekylen.
Insulin&Glukagon: Båda produceras i samma organ; Bukspottkörteln.
Insulin=stimuleras av kolhydratintag,sänker blodsockret, Anabolt hormon(uppbyggande hormon), blockerar fettförbränning, lagrar glukos som glykogen, främjar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av onda Eikosanoider.
Glukagon=stimularas av proteinintag,höjer blodsockret,blockerar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av goda eikosanoider, mobiliserar glukos från glykogen.
Frukt&Grönsaker:
Man behöver få i sig 500 GRAM frukt&grönsaker per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
I Frukt&grönsaker innehåller det: Fibrer, vitaminer, mineraler & kolhydrater.
Frukt&grönsaker är ett perfekt mellanmål mitt på dagen, vilket man skall ha; de skall finnas 2 mellanmål per dag samt
Fibrer:
man behöver få i sig 25-35 GRAM fibrer per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
Fibrer finns i: Frukt&grönsaker, fullkornsbröd,fullkornsmjöl,fullkornsvälling.
Brist på fibrer orsakar förstoppning.
Protein:
Viktigt att veta: kroppen kan bara ta upp (ca 30 GRAM) protein per måltid. Ät sällan proteinrika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, det finns i bla. : ost,salami,grillkorv,gräddfil,köttfärsprodukter.
Proteinets Uppbyggnad:
Proteiner Funktioner:
Kolhydrater:
Fett:
Mättat Fett=
Enkelomättat Fett=
Fleromättat Fett=
Matspjälkningskanalen: Munhåla--> matstrupe-->
Matsmältningens Anatomienergiämnernas uppbyggnad,funktion,digestion&absorption:
GI: Glykemiskt Index. Mått på enbart kolhydratiska livsmedel hur dem påverkar vårat blodsocker. Livsmedel med högt GI medför högt blodsocker & mkt insulinutsöndring. Mått på kolhydraters påverkan på blodsocker ökningen.
GB: Glykemiskt Belastning, Räknar ut GB så här: GI x Gram Kolhydrat= GB
BMR: En förkortning på ordet; Basal Metabolic Rate.
PAL: En förkortning på ordet; Physical activity level= Fysiska aktivitets Nivån
TEE: En förkortning på ordet; Totala Energi
BMI: En förkortning på ordet; Body Mass Index. Räkna ut BMI VIKT I KG / LÄNGDEN I M.
Kcal: En förkortning på ordet; Kalorier.
Energigivande Ämnen:
* 1 GRAM Kolhydrater= 4 Kcal
* 1 GRAM Protein= 4 Kcal
* 1 GRAM Alkohol=7 Kcal
* 1 GRAM Fett=9 Kcal
kost2
Hormoner:
Kosttillskott:
Bikarbonat - får man diaree av. Men används som ett kosttilskott vid träning som ger ökad energi o uthållighet!
Vitaminer&Miniraler:
Antioxidanter:
Radikaler/ Fria Radikaler:
Insulin&Glukagon: Båda produceras i samma organ; Bukspottkörteln.
Insulin=stimuleras av kolhydratintag,sänker blodsockret, Anabolt hormon(uppbyggande hormon), blockerar fettförbränning, lagrar glukos som glykogen, främjar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av onda Eikosanoider.
Glukagon=stimularas av proteinintag,höjer blodsockret,blockerar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av goda eikosanoider, mobiliserar glukos från glykogen.
Frukt&Grönsaker:
Man behöver få i sig 500 GRAM frukt&grönsaker per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
I Frukt&grönsaker innehåller det: Fibrer, vitaminer, mineraler & kolhydrater.
Frukt&grönsaker är ett perfekt mellanmål mitt på dagen, vilket man skall ha; de skall finnas 2 mellanmål per dag samt
Fibrer:
man behöver få i sig 25-35 GRAM fibrer per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
Fibrer finns i: Frukt&grönsaker, fullkornsbröd,fullkornsmjöl,fullkornsvälling.
Brist på fibrer orsakar förstoppning.
Protein:
Viktigt att veta: kroppen kan bara ta upp (ca 30 GRAM) protein per måltid. Ät sällan proteinrika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, det finns i bla. : ost,salami,grillkorv,gräddfil,köttfärsprodukter.
Proteinets Uppbyggnad:
Proteiner Funktioner:
Kolhydrater:
Fett:
Mättat Fett=
Enkelomättat Fett=
Fleromättat Fett=
Matspjälkningskanalen: Munhåla--> matstrupe-->
Matsmältningens Anatomienergiämnernas uppbyggnad,funktion,digestion&absorption:
GI: Glykemiskt Index.
GB: Glykemiskt
BMR: En förkortning på ordet; Basal Metabolic Rate.
PAL:
TEE: En förkortning på ordet; Totala Energi
BMI: En förkortning på ordet; Body Mass Index.
Kcal: En förkortning på ordet; Kalorier.
Energigivande Ämnen:
* 1 GRAM Kolhydrater= 4 Kcal
* 1 GRAM Protein= 4 Kcal
* 1 GRAM Alkohol=7 Kcal
* 1 GRAM Fett=9 Kcal
Hormoner:
Kosttillskott:
Bikarbonat - får man diaree av. Men används som ett kosttilskott vid träning som ger ökad energi o uthållighet!
Vitaminer&Miniraler:
Antioxidanter:
Radikaler/ Fria Radikaler:
Insulin&Glukagon: Båda produceras i samma organ; Bukspottkörteln.
Insulin=stimuleras av kolhydratintag,sänker blodsockret, Anabolt hormon(uppbyggande hormon), blockerar fettförbränning, lagrar glukos som glykogen, främjar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av onda Eikosanoider.
Glukagon=stimularas av proteinintag,höjer blodsockret,blockerar fettlagring runt midjan,främjar produktionen av goda eikosanoider, mobiliserar glukos från glykogen.
Frukt&Grönsaker:
Man behöver få i sig 500 GRAM frukt&grönsaker per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
I Frukt&grönsaker innehåller det: Fibrer, vitaminer, mineraler & kolhydrater.
Frukt&grönsaker är ett perfekt mellanmål mitt på dagen, vilket man skall ha; de skall finnas 2 mellanmål per dag samt
Fibrer:
man behöver få i sig 25-35 GRAM fibrer per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
Fibrer finns i: Frukt&grönsaker, fullkornsbröd,fullkornsmjöl,fullkornsvälling.
Brist på fibrer orsakar förstoppning.
Protein:
Viktigt att veta: kroppen kan bara ta upp (ca 30 GRAM) protein per måltid. Ät sällan proteinrika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, det finns i bla. : ost,salami,grillkorv,gräddfil,köttfärsprodukter.
Proteinets Uppbyggnad:
Proteiner Funktioner:
Kolhydrater:
Fett:
Mättat Fett=
Enkelomättat Fett=
Fleromättat Fett=
Matspjälkningskanalen: Munhåla--> matstrupe-->
Matsmältningens Anatomienergiämnernas uppbyggnad,funktion,digestion&absorption:
GI: Glykemiskt Index.
GB: Glykemiskt
BMR: En förkortning på ordet; Basal Metabolic Rate.
PAL:
TEE: En förkortning på ordet; Totala Energi
BMI: En förkortning på ordet; Body Mass Index.
Kcal: En förkortning på ordet; Kalorier.
Energigivande Ämnen:
* 1 GRAM Kolhydrater= 4 Kcal
* 1 GRAM Protein= 4 Kcal
* 1 GRAM Alkohol=7 Kcal
* 1 GRAM Fett=9 Kcal
Kost
Hormoner:
Kosttillskott:
Bikarbonat - får man diaree av. Men används som ett kosttilskott vid träning som ger ökad energi o uthållighet!
Vitaminer&Miniraler:
Antioxidanter:
Radikaler/ Fria Radikaler:
Frukt&Grönsaker:
Man behöver få i sig 500 GRAM frukt&grönsaker per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
I Frukt&grönsaker innehåller det: Fibrer, vitaminer, mineraler & kolhydrater.
Frukt&grönsaker är ett perfekt mellanmål mitt på dagen, vilket man skall ha; de skall finnas 2 mellanmål per dag samt
Fibrer:
man behöver få i sig 25-35 GRAM fibrer per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
Fibrer finns i: Frukt&grönsaker, fullkornsbröd,fullkornsmjöl,fullkornsvälling.
Brist på fibrer orsakar förstoppning.
Protein:
Viktigt att veta: kroppen kan bara ta upp (ca 30 GRAM) protein per måltid. Ät sällan proteinrika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, det finns i bla. : ost,salami,grillkorv,gräddfil,köttfärsprodukter.
Proteinets Uppbyggnad:
Proteiner Funktioner:
Kolhydrater:
Fett:
Mättat Fett=
Enkelomättat Fett=
Fleromättat Fett=
Matspjälkningskanalen: Munhåla--> matstrupe-->
Matsmältningens Anatomienergiämnernas uppbyggnad,funktion,digestion&absorption:
GI:
GB:
BMR:
PAL:
TEE: En förkortning på ordet; Totala Energi
BMI: En förkortning på ordet; Body Mass Index.
Kcal: En förkortning på ordet; Kalorier.
Energigivande Ämnen:
* 1 GRAM Kolhydrater= 4 Kcal
* 1 GRAM Protein= 4 Kcal
* 1 GRAM Alkohol=7 Kcal
* 1 GRAM Fett=9 Kcal
Hormoner:
Kosttillskott:
Bikarbonat - får man diaree av. Men används som ett kosttilskott vid träning som ger ökad energi o uthållighet!
Vitaminer&Miniraler:
Antioxidanter:
Radikaler/ Fria Radikaler:
Frukt&Grönsaker:
Man behöver få i sig 500 GRAM frukt&grönsaker per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
I Frukt&grönsaker innehåller det: Fibrer, vitaminer, mineraler & kolhydrater.
Frukt&grönsaker är ett perfekt mellanmål mitt på dagen, vilket man skall ha; de skall finnas 2 mellanmål per dag samt
Fibrer:
man behöver få i sig 25-35 GRAM fibrer per dag! Vilket vi svenskar är dåliga på!
Fibrer finns i: Frukt&grönsaker, fullkornsbröd,fullkornsmjöl,fullkornsvälling.
Brist på fibrer orsakar förstoppning.
Protein:
Viktigt att veta: kroppen kan bara ta upp (ca 30 GRAM) protein per måltid. Ät sällan proteinrika livsmedel som innehåller mycket mättat fett, det finns i bla. : ost,salami,grillkorv,gräddfil,köttfärsprodukter.
Proteinets Uppbyggnad:
Proteiner Funktioner:
Kolhydrater:
Fett:
Mättat Fett=
Enkelomättat Fett=
Fleromättat Fett=
Matspjälkningskanalen: Munhåla--> matstrupe-->
Matsmältningens Anatomienergiämnernas uppbyggnad,funktion,digestion&absorption:
GI:
GB:
BMR:
PAL:
TEE: En förkortning på ordet; Totala Energi
BMI: En förkortning på ordet; Body Mass Index.
Kcal: En förkortning på ordet; Kalorier.
Energigivande Ämnen:
* 1 GRAM Kolhydrater= 4 Kcal
* 1 GRAM Protein= 4 Kcal
* 1 GRAM Alkohol=7 Kcal
* 1 GRAM Fett=9 Kcal