Sammanfattning (3)
1. Nämn 3 funktioner protein har i kroppen?
svar: Är byggstenar till muskler, funkar som antikroppar mot virus och bakterier. bygga upp enzymer mer än 1500 enzymprotein kända i kroppen. bygger upp hormoner tex insulin.
2. Vad är protein uppbyggt av? Hur många av dessa är essentiella för oss ESS (livsnödvändiga)?
svar: aminosyror. proteinerna har 20 olika byggklossar. 8 st är ESS för oss vuxna och 9 för barn är ESS.
3. vad är de absolut lägsta proteinintaget för en person uttryckt i g/ kg kroppsvikt?
Svar: 0,4 g kg/ kroppsvikt. Rek. intaget av protein är 0.8 g kg / kroppsvikt.
4. vad är proteinbehovet vid aerobisk träning?
svar: 1,2-2.0 g kg /kroppsvikt
5. vad är proteinbehovet av styrketräning?
svar: 1,7-1,8 g kg/kroppsvikt
6. vad är fullvärdigt protein?
svar: protein som innehåller alla ess aminosyros (livsnödvändiga).
7. varför är det viktigt att tänka på hur man kombinerar proteinrika livsmedel om man är vegetarian eller vegan?
svar: Så att dem får i sig alla ESS (livsnödvändiga) aminosyrorna eftersom de underviker fullvärdiga protein.
därför viktigt för dem att kombinera proteinrika livsmedel så att dem får i sig alla ESS aminosyror som man behöver för att må bra ocg att kroppen ska fungera bra.
8. Nämn 3 funktioner fettet har i kroppen?
svar: reglerar kroppstemperaturen, skyddar kroppens inre organ (isoleringsmaterial), fett bygger upp kolestrolet, fett bygger upp cellmembran, fett framhäver smaker.
9. vad är skillnaden i uppbyggnaden mellan mättat,enkelomättat & fleromättat fett?
svar: mättat= ingen dubbelbindning. finns i mc donalds.=onyttigt fett.
enkel= 1 dubbelbindning. finns i becell.=nyttigt fett.
flero= 2 eller fler dubbelbindningar. Finns i becell. = nyttigt fett.
10. Ge 4 exempel på livsmedel med bra fettsammansättning?
svar: avokado,fetfisk som tonfisk &makrill,olivoljabra kött men inte bacom. Keso, kesella.
11. Vad är LDL & HDL? vad ökar respektive minskar HDL / LDL?
svar: LDL är dåligt kolestrol & HDL är bra kolestrol.
Fria radikaler träning höjer HDL .
fet mat och mättat fett transfett höjer LDL.
Transfett sänker HDL.
flero och enkelomättat fett sänker LDL
12. transfett är dåligt fett % de kan bildas vid för hög temperatur vid tilllagning av enkel & fleromättat fett. Transfett kommer ifrån härdat fett (värmebehandlat fett) Står ej på innehållsförteckningar om de innehåller transfetter.
13. hur får vi i oss omega 3?
svar: fet fisk, makrill, avokado, omega 3 tabletter.
14. varför kan innehållet av vitaminer och mineraler i livsmedlet skilja sig så mycket åt?
svar: beror på hur livsmedlet är behandlat/tilllagat/fryst etc. kokar eller icke kokar grönsaker. vissa vitaminer o mineraler blir sämre i olika temperaturer.
15. var i kroppen hittar vi kalcium o fosfor?
svar: Kalcium o fosfor hittar vi i skelettet.
16. nämn 3 järnrika livsmedel? vad kan försämra järnupptaget?
namn: nötter, kesella, keso, blodpudding, egg, kött & fisk. koffein & kaffe kan försämra järnupptaget. C vitamin i samband när man äter något järnrikt förbättrar järnupptaget.
17. vitaminer delas in i 2 grupper vilka är de?
svar: vattenlösliga vitaminer= B & C & fettlösliga vitaminer= A,D,E,K.
18. vad är fria radikaler? vilka symtom/problem kan man få om dessa får övertag i kroppen?
svar: det är en molekyl med bara 1 elektroner. för mycket av fria radikaler i kroppen kan vara skadligt vilket kan leda till att arvsmassan förändrar, infektioner, sjukdomar eller förändringar. fria radikaler skadar cellmembran, fettämnen, proteinet etc.
19. vad är antioxidanter?
svar: antioxidanter hämmar fria radikaler. antioxidanter tar hand om fria radikaler.
20. ge ex på antioxidanter och vart i kosten vi hittar dem?
svar: vi hittar antioxidanter i frukt grönsaker och bär och färgade grönsaker. vegetabiliska oljor och frukt och bär.
21. hur mycket frukt & grönsaker bör vi äta per dag?
svar Minst 500 gram per dag!
Kommentarer
Trackback