Dinkelbröd utan jäst

Dinkelbröd utan jäst

5 dl Dinkelmjöl (inte dinkelsikt) 
2 dl Grahamsmjöl 
3 dl Rågsikt 
2.5 dl Vetekross eller 4-kornskross 
1 dl Vetegroddar eller hel linfrö 
1 tsk Salt 
4 tsk Bikarbonat 
5 msk Brödkryddor 
1 liter Filmjölk (gärna lättfil och det gör inget om filen är för gammal) 
0.5 dl Sirap (gärna för mörkt matbröd) 
————————————————-

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en burk och de våta i en annan. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter. Stjälp ihop alla ingredienser och blanda väl. Fyll formarna med smeten. Dekorera gärna med solrosfrön.

Grädda ca 60-70 minuter. Provstick brödet. Blir ytan mörk - täck med bakplåtspapper.

TIPS! Du kan i princip laborera med alla typer av mjölsorter men du behöver vetemjöl eller Dinkelmjöl som bas. Likaså kan man fylla brödet med solroskärnor, dessa kan missfärgas under gräddningen så de blir gröna och det beror på bikarbonatet men är inget farligt. Prova gärna att lägga i flingor och mysli i smeten eller torkad frukt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0