Mat som stärker immunförsvaret

För en god hälsa behövs framförallt vitamin A-, C- och E dessa funkar som ett medel sjukdomsbekämpningen allt i från små infektioner till olika former av cancer detta har (WHO) Världshälsoorganisationen fastslagit om.
De andra vitaminerna som jag inte räkna upp nu är också viktiga för en god hälsa.
skär ner på livsmedel som genomgått avancerade beredningsprocesser och fettrika livsmedel och ersätt dem med färska, naturliga produkter, frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och kött. Drick mycket vätska - frukt- eller grönsaksjuice, örtte, vatten på flaska, försök att dricka 1,8 L per dag  för bättre hälsa..
Ingefära är väldigt effektivt mot förkyldning etc.
A-vitamin: lever, ål, fisk, ägg, kött och berikade margariner. Betakaroten som kroppen kan omvandla till A-vitamin finns det gott om i vegetabilier, mest i röda och gula sådana. Bra källor är morötter, nypon, grönkål, spenat, rotfrukter, mango och tomat etc.
C-vitamin: broccoli, rosenkål, blomkål, paprika, apelsinjuice, apelsin, kiwi, jordgubbar
E-vitamin: solrosfrön, bönor, nötter, sparris, spenat, broccoli, vegetabilisk olja, havregryn, fullkornsbröd
Järn är också viktigt o bra för många saker.
Brist på järn kan ge anemi (blodbrist), nedsatt fysisk prestationsförmåga, trötthet, hjärtklappning, andfåddhet etc. Vid svår järnbrist kan det också uppstå förändringar i munslemhinnan, speciellt tungan, samt i huden och naglarna.
Det finns även en del som tyder på att järnbrist kan vara en bidragande orsak till rastlösa ben.
Livsmedel med järn i: ägg, fisk, fjäderfä, bladgrönt, fullkornsprodukter, katrinplommon, russin, öljäst, rödbetor, vetegroddar, sesamfrö, vallmofrö, solrosfrö, bananer, persikor och aprikoser.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0