Gå ner i vikt "program"

Tips för att komma igång

  1. Bestäm dig att nu får det vara nog, nu ska jag gå ner i vikt!
  2. Din viktnedgång börjar i affären. Se till att inte köpa massa onyttigheter utan köp mest grönsaker, frukt, kött och fisk. Börja kolla innehållet i olika livsmedel, framförallt hur mycket kolhydrater olika produkter innehåller.
  3. Försök att äta lite mindre portioner än tidigare och ta en frukt eller nötter som mellanmål om du blir hungrig. För mig tog det bara några dagar att bli mätt på mindre mat än tidigare.
  4. Är du van att småäta sötsaker sedan tidigare kan de första dagarna vara jobbiga när man känner suget. Men klarar du bara av att stå emot suget så försvinner det efter bara några dagar, det kan även min sambo intyga!
  5. Tänk positivt, med denna metod kan du ju faktiskt äta en klick äkta majonnäs med gott samvete! Du behöver inte heller räkna några points eller motionera ihjäl dig. Se fram emot glädjen att se att vågen visar mindre varje dag. Själv såg jag resultat redan efter två dagar.
  6. Tänk på alla goda saker du får äta istället för på vad du inte bör äta.
  7. Följ sedan instruktionerna ovan. Väg dig varje morgon och skriv upp resultatet. Jag använde digital våg som visar tiondels kg.

Energi in < energi ut

Om man gör av med mer energi än man stoppar i sig så går man ner i vikt. Det gäller även den här metoden. Så varför fungerar det när fett och protein trots allt innehåller väldigt mycket energi? Följande är vad jag läst och konstaterat att det stämmer bra med mina egna erfarenheter.

  • Det är lättare att äta mindre portioner eftersom man blir mätt på mindre mängd mat. Det gör att magsäcken krymper och man blir mätt fortare.
  • Om man inte äter så mycket kolhydrater blir man mätt fortare. Gör gärna expermintet att äta bara vispad grädde och se hur mycket du orkar. Testa sedan att äta vispad grädde med socker och se hur mycket du orkar då. Resultatet bör bli att du kan äta betydligt mera om du har socker i grädden eftersom hjärnan inte signalerar att du känner dig mätt lika fort.
  • Genom att äta små portioner ofta ökar förbränningen.
  • Motion (promenader eller annan träning) ökar förbränningen.
  • Förbränningen ökar också om du håller kolhydratintaget under en viss nivå (ungefär motsvarande en frukt, eller en macka per dag). Då går kroppen in i maximalt fettförbränningsläge och du går ner ca 1 kg i veckan.

Se dock upp så att du inte äter alldeles för lite! Det här är ingen svältdiet! Om man äter för lite ställer kroppen in sig på svält och fettförbränningen minskar men värre är att du kan t.ex. drabbas av en depression. Försök att stegvis minska portionsstorleken tills du nått en lagom mängd och du märker att du går ner ca 0.5-1 kg per vecka. Mer vikt än så är inte hälsosamt att gå ner per vecka under en längre tid.

Frukost

  • Fil (5% kolhydrater): Kefir, Mellanfil, Onaka
  • Flingor (så lite socker som möjligt, eller strunta i flingor helt och hållet): Finax BranMüsli
  • Bröd: Rågflingebullar
  • Pålägg: leverpastej, saltgurka, paprika, skinka m.m.
  • Istället för fil och flingor kan man äta havregrynsgröt med mjölk och lite sötningsmedel eller ännu hellre osockrade bär eller frukt.

Övrigt

  • Recept med låga GI-värden passar också bra.
  • Jag steker i olivolja eller smör.
  • Jag äter inte sent på kvällen.
  • Jag äter inte jättestora portioner (som jag gjorde tidigare) utan nu äter jag mer normala och blir mätt på det.
  • Blir jag lite småhungrig mellan måltiderna äter jag en frukt eller nötter.
  • Ät gärna mat som innehåller fett så blir du mätt. Undvik dock härdat fett och transfetter som finns i margarin och köpta pulversåser. Ät gärna vispgrädde, smör och goda såser (t.ex. béarnaisesås) och alla sorters kött även kött med hög fetthalt som t.ex. revbensspjäll. Ät gärna fet fisk som lax och till mellanmål passar nötter bra.
  • Ät gärna mycket protein som finns i bland annat kött, fågel, fisk, ägg, keso och kesella.
  • Om du vill styrketräna samtidigt är det jätteviktigt att du äter extra mycket protein. Tränar man hårt kan det även behövas en del kolhydrater.
  • Köp fullkornsris, fullkornspasta och fullkornsnudlar istället och ät små portioner av pasta/ris.
  • Tänk på att hellre lite mer fett än kolhydrater. Undvik sockerfällor, kolla alla produkter som skryter om sin låga fetthalt hur mycket socker det är i dem! Speciellt yoghurt och fil med bärsmak och flingor innehåller massa socker!
  • Drick ingen läsk, övergå till mineralvatten istället. Ät inte godis.
  • Köp sötningsmedel t.ex. hermesetas och använd istället för socker om du absolut vill ha sött, tänk bara på att det bästa är att äta så lite sött som möjligt så blir man inte sugen på sött. Tänk dock på att sötningsmedel innehåller kemikalier som kanske inte är så hälsosamma ur andra perspektiv. Helst ska man undvika både socker och sötningsmedel.
  • Blir du bjuden på fest så kan man gå en extra lång promenad innan festen och/eller äta små portioner av sötsakerna.
  • Alkohol bör man helst undvika, det är som att äta koncentrerat socker. Det som inte är så farligt att dricka är ett glas rött vin och det näst bästa är ett glas torrt vitt vin.
  • En dag i veckan kan man unna sig något gott. Jag rekommenderar min Äppelostkaka som inte är så jätteonyttig. En ruta mörk choklad kan jag också unna mig då och då. Fruktsallad eller färska hallon och/eller blåbär med vispad grädde är också gott.
  • Ju hårdare man följer riktlinjerna desto fortare går man ner i vikt. Därför kan man äta allt men det tar längre tid att gå ner i vikt. Men äter man väldigt lite av något sött så är det inte så farligt som om man äter väldigt mycket sött, så därför är små portioner att rekommendera av det som är onyttigt. Fuskar man rejält och vräker i sig mat och alkohol så kan det dröja upp till 4-5 dagar innan man är tillbaka på minus igen. Det får man ta med i beräkningen om man tycker att det är värt det eller inte. Ett tips är att alltid bestämma sig innan man går på en fest om och hur mycket man ska fuska och sedan hålla sig till det oavsett hur gott allting ser ut. En bra regel man kan ha är att aldrig ta om. Ta små portioner och fokusera på att lägga upp maten snyggt på tallriken och ät sedan långsamt så är du färdig samtidigt som de som äter mer.

Ett recept från GI Viktkoll Omega 3-bröd (NÖTTER)

Ett recept från GI Viktkoll

Ingredienser                                     1 LIMPA

6 dl grahamsmjöl
0,5 dl rågkross

0,5 dl hela linfrön

0,5 dl solrosfrön
0,5 dl pumpakärnor

0,5 dl hackad mandel
0,5 dl hackade valnötter

1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt

6 dl filmjölk

2 msk mörk sirap

4 st färska dadlar

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form och strö på lite grahamsmjöl. Hacka dadlarna. Rör ihop alla ingredienser i en skål och lägg smeten i formen. Strö på pumpafrön och grädda längst ner i ugnen i ungefär en timme


Snabba honungsbrödet

Snabba honungsbrödet

Ingredienser 1 limpa:

9 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1/2 dl honung
2 msk apelsinjuice, koncentrerad
5 dl filmjölk 
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser. Värm honung och rör ner tillsammans med apelsinjuice och filmjölk. Rör om ordentligt. Degen ska vara lite kladdig. 
Häll degen i en smord 1 1/2 liters form. Grädda i 200 grader cirka 45 minuter. Känn efter med provsticka.

GI Bröd!

Medeltidsbröd - GI 
Ingredienslista:
1 ägg 

2 dl vatten 

1 dl grädde 

1/2 tsk salt 

1 dl solrosfrön 

1 dl krossade linfrön 

1 dl havregryn 

2 tsk bakpulver 

2.5 dl grovt rågmjöl 
Tillredning:
Blanda ihop ägg, vatten, grädde ordentligt 

Rör i resten utom grova rågmjölet 

Blanda i rågmjölet 

Platta kakor, 225 grader 10 minuter

HURTBULLE!

HURTBULLE! 

Ingredienser 
1 st 
2 dl fiberberikade havregryn 
5 dl vetemjöl 
1 dl krossade linfrön 
1 dl russin 
1 dl grovhackade hasselnötter 
2 tsk bikarbonat 
1 tsk salt 
4 dl mild yoghurt 
1/2 dl flytande honung 
1/2 dl lingonsylt 
Gör så här 
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk

Dinkelbröd utan jäst

Dinkelbröd utan jäst

5 dl Dinkelmjöl (inte dinkelsikt) 
2 dl Grahamsmjöl 
3 dl Rågsikt 
2.5 dl Vetekross eller 4-kornskross 
1 dl Vetegroddar eller hel linfrö 
1 tsk Salt 
4 tsk Bikarbonat 
5 msk Brödkryddor 
1 liter Filmjölk (gärna lättfil och det gör inget om filen är för gammal) 
0.5 dl Sirap (gärna för mörkt matbröd) 
————————————————-

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en burk och de våta i en annan. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter. Stjälp ihop alla ingredienser och blanda väl. Fyll formarna med smeten. Dekorera gärna med solrosfrön.

Grädda ca 60-70 minuter. Provstick brödet. Blir ytan mörk - täck med bakplåtspapper.

TIPS! Du kan i princip laborera med alla typer av mjölsorter men du behöver vetemjöl eller Dinkelmjöl som bas. Likaså kan man fylla brödet med solroskärnor, dessa kan missfärgas under gräddningen så de blir gröna och det beror på bikarbonatet men är inget farligt. Prova gärna att lägga i flingor och mysli i smeten eller torkad frukt.

Scones utan mjölk, filmjölk istället ;)

Och om man inte har mjölk hemma funkar de lika bra att baka med filmjölk hehehe!

Scones på filmjölk

Ger mjuka och goda scones!

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 3 dl filmjölk eller naturell yoghurt
  • 75 gram smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Gör så här:

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.

Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!


Enkla Scones





0,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
75 gram smör
2 dl mjölk

Gör så här

  1. 1. Blanda alla torra ingredienser. Arbeta sedan ner smöret i blandningen & tillsätt mjölken. 2.Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 4 mindre delar. Antingen kan du nu göra små scones eller större. 3.Grädda i 275 grader i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna 4.Servera sconesen varma och brutna med smör och marmelad.

Serveringsförslag

Smör , ost & marmelad

Dryckestips

Oboy , mjölk , vatten


Ett härligt bröd som påminner mycket om ciabatta.



Ingredienser: 

Deg
5 dl
1 dl
25 gram





2 tsk
1 msk
12,5 dl
Tar ca. 2 timmar & 30 min att göra!!!
Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen. Strö över ett par msk mjöl över degen och låt jäsa 1-1,5 tim.

Värm ugnen till 240-250 grader. 

Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.

Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.

Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig, men så ska det vara.

Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min.

Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.

Luftigt Gott DinkelBröd

Fördeg

  • 300 gram (3 dl) vatten
  • 300 gram vetemjöl
  • 50 gram surdeg eller 5 gram jäst

Bortgöring

  • 25 gram jäst
  • 500 gram (5 dl) vatten
  • 600 gram fullkornsdinkelmjöl
  • 400 gram vetemjöl
  • 25 gram rapsolja
  • 15 gram salt (3 tsk)

Gör så här:

4 limpor

Fördeg:

Blanda en fördeg av vatten, jäst och vetemjöl. Låt jäsa varm i några timmar tills den har jäst upp ordentligt. Eller jäs i kyl över natten.

Huvuddegen:

Lös jästen i vattnet. Blanda i fördegen, olja och dinkelmjöl. Knåda i vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.

Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.

Låt degen vila cirka 35-40 minuter i bunken, under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila i några minuter. Forma till avlånga limpor och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.

Sätt en långpanna eller form med vatten i ungen, värm till 250 grader. Sätt in bröden(OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).

Efter fem minuter tas braspannan ut och värmen sänks till 200 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.

Låt svalna något på galler. Pensla eller spruta på vatten på de varma bröden för att få en snyggare yta.

Ett bröd som passar utmärkt till soppor, på en buffé och som bröd till smakrika grytor.



nagelförlägning med GLITTER :)

250 kr för ett återbesök hos Nicole. Annars med nya tippar kostar det 300 kr. Super billigt! Plus att hon är riktigt bra! Tar ca 1 timma :)

Ta bort födelsemärken med LASER.

..................

hårborttagning med laser!

http://www.clinica.nu/default.asp?lid=5&ulid=26&show=1

restylane LIPS

Injecera in till dina drömläppar, slipp kniven! tillochmed blir dem mjukare...Dumt att ta till operation när det finns restylane som försvinner av sig själv efter ett tag, vilket är bra om man skulle ångra sig! Annars är det bara att fortsätta!

Efter behandlingen:
Tänk på att det kan bli lite svullet och man kan få blåmärken direkt efteråt som kan hålla i sig i några sagar, så gå då kanske inte helst till en arbetsintervju direkt efteråt eller en date ;) hahaha... tillochmed kan man få en lätt rodnad, smärta, ömhet, klåda.

Hur Länge håller behandlingen tills allt går ut?
CA 6 månader. Eftersom Restylane naturligt bryts ner i kroppen kommer du så småningom att behöva upprepa behandlingen för att bibehålla resultatet. Återbesök görs vanligen efter 6–12 månader för rynkor och inom 6 månader för läppar.

Hur går behandlingen till? Om man vill så kan man få tandläkarbedövning innan behandlingen, om man vill ha en smartfri behandling ;) brukar rekommenderas :D hahahha. Innan man startar sin behandling går behandlaren igenom hur allt kommer gå till och man diskuterar och kommer fram till ett resultat om hur man vill att läpparna skall se ut!

Finns några risker eller biverkningar?
Biverkningarna kan vara klåda etc men förvsinner imon en vecka!

Pris: ca. 3000:- för en spruta , 1000 ml.
Beroende på klinik:

http://www.clinica.nu/default.asp?lid=5&ulid=22&show=1 Clinica Västra Hamngatan 19 Göteborg
http://www.artclinic.se/priser-restylane-botox Eklandagatan 80, 412 61 Göteborg

http://www.dermakliniken.se/index.php?option=com_content&view=article&id=28&Itemid=41Engelbrektsgatan 32 Göteborg

http://www.citylaser.se/prislista Norra Hamngatan 18 | 411 06 Göteborg


Allmänt om olika hårförlägningar!




Det finns lite olika alternativ när det gäller hårförlägningar:

*Clips ON -
Fördelar: Man kan sätta på det och ta av det när man vill, vilket gör att det sliter mindre på håret, billigaste varianten.
Nackdelar: Sitter inte lika bra & länge som de gör med sy/limma, lätt att tappa hår om någon "råkar rycka tag i håret" eller om man fastnar för så åker det håret med som sitter i klämman, tyvärr. Man kan ej sova eller duscha med Clips ON.

*Sy in -
Fördelar: Går snabbt att sätta in i håret, sliter mindre på håret. Billigare än att limma.
Nackdelar: På vissa människor ser man att dem har gjort hårförlägning för att när man syr in löshåret i en fläta så blir de lite tjockare på just det stället, så har man jätte tunt håt så skulle jag inte rekommendera att sy in håret. Ser lite mer oäkta ut än om man limmar in löshåret. Ganska bra pris, dyrare än Clips On och billigare än Lim.

*Limma in -
Fördelar: Det mest naturligaste resultatet får man när man limmar in löshår, passar till alla hårtyper, speciellt till folk som har uppklippt, tunnt eller kort hår. Märks väldigt sällan att man har denna typ av hårförlägningen, nästan onsynligt i hårbotten. Men behövs bytas ut efter ca 2-3 månader beroende på kvaliten.
Nackdelar: Dyraste varianten, sliter mer på håret än vad det gör att sy in hååret och att använda clips on.

Skötselråd till löshår:
Använd en borste som är till för löshåret
Undvik att tvätta, föna och platta håret, speciellt med oäkta hår.
Sov med fläta över natten om du har (fastsittandelöshår)
Lägg inte balsam i hårbotten om du har (fastsittandelöshår)
Färga absolut inte oäkta löshår, det blir svinto direkt!

Tänkte nämna några bra hemsider och salonger som jag kan tipsa om som är bra! :


Wendy´s Hair 'salongen ligger i Sthlm, en hårförlägning där kostar ca. 4000:- med kreatinvax. Ganska dyrt tycker jag personligen, men tydligen skulle dem vara bra däär och ha bra pris för sina produkter och frisörer.
http://www.wendyshair.se/harforlangningar

Safari är en salong som ligger i centrala göteborg bredvis Alioko. Bra priser och många olika längder & färger att välja på! Dem säljer tillbehör så att man kan göra sin hårförlägninghemma men man kan givetvis göra det på deras salong, dem är duktiga tycker jag! Det flesta löshår på trens ligger på mellan 400-500 :- Att sätta in löshåret (en hel förpackning) kostar 2000:- på safari. Bra pris! Ligger centralt & bra!
http://www.salongsafari.com/main.htm

Alioko är en hårsalong som ligger mitt emot pantbanken på drottninggatan.
Där kostar det 1200:- att sy in det om man tar med eget hår, har man inget löshår och vill ha det också så ligger priset på 2100:-. Jag tycker Alioko har bra priser och dem är duktiga!
http://www.alioko.se/alioko.asp?image=4&count=2
FannyHair Bra utbud på olika varor, man kan beställa hem startkit, oäkta/äkta hår m.m Bra priser &  bra kvalite!
http://www.fannyhair.se/
Happyhair har ett stort utbud av hårförlägningar, man kan även beställa hem ett startkit så man kan förlänga hemma med t.ex lim/kreatinvax . På hemsidan hittar du äkta och oäkta hår, allt är till bra priser och dom har mycket olika färger att välja på!
http://www.happyhair.se/startkit-stickhair-lightest-blonde-600-p-737.html
Rapunzel är en hemsida med massa olika hår att välja på! Dessutom är de äktahåren till väldigt låga priser just nu, så passa på ;) ! Därimot är de äkta svenska håret sjukt dyra dom ligger på runt 6000:- men annars bra priser!
http://www.rapunzelofsweden.se/

Hårspray!


RSS 2.0