Gå ner i vikt "program"
Tips för att komma igång
- Bestäm dig att nu får det vara nog, nu ska jag gå ner i vikt!
- Din viktnedgång börjar i affären. Se till att inte köpa massa onyttigheter utan köp mest grönsaker, frukt, kött och fisk. Börja kolla innehållet i olika livsmedel, framförallt hur mycket kolhydrater olika produkter innehåller.
- Försök att äta lite mindre portioner än tidigare och ta en frukt eller nötter som mellanmål om du blir hungrig. För mig tog det bara några dagar att bli mätt på mindre mat än tidigare.
- Är du van att småäta sötsaker sedan tidigare kan de första dagarna vara jobbiga när man känner suget. Men klarar du bara av att stå emot suget så försvinner det efter bara några dagar, det kan även min sambo intyga!
- Tänk positivt, med denna metod kan du ju faktiskt äta en klick äkta majonnäs med gott samvete! Du behöver inte heller räkna några points eller motionera ihjäl dig. Se fram emot glädjen att se att vågen visar mindre varje dag. Själv såg jag resultat redan efter två dagar.
- Tänk på alla goda saker du får äta istället för på vad du inte bör äta.
- Följ sedan instruktionerna ovan. Väg dig varje morgon och skriv upp resultatet. Jag använde digital våg som visar tiondels kg.
Energi in < energi ut
Om man gör av med mer energi än man stoppar i sig så går man ner i vikt. Det gäller även den här metoden. Så varför fungerar det när fett och protein trots allt innehåller väldigt mycket energi? Följande är vad jag läst och konstaterat att det stämmer bra med mina egna erfarenheter.
- Det är lättare att äta mindre portioner eftersom man blir mätt på mindre mängd mat. Det gör att magsäcken krymper och man blir mätt fortare.
- Om man inte äter så mycket kolhydrater blir man mätt fortare. Gör gärna expermintet att äta bara vispad grädde och se hur mycket du orkar. Testa sedan att äta vispad grädde med socker och se hur mycket du orkar då. Resultatet bör bli att du kan äta betydligt mera om du har socker i grädden eftersom hjärnan inte signalerar att du känner dig mätt lika fort.
- Genom att äta små portioner ofta ökar förbränningen.
- Motion (promenader eller annan träning) ökar förbränningen.
- Förbränningen ökar också om du håller kolhydratintaget under en viss nivå (ungefär motsvarande en frukt, eller en macka per dag). Då går kroppen in i maximalt fettförbränningsläge och du går ner ca 1 kg i veckan.
Se dock upp så att du inte äter alldeles för lite! Det här är ingen svältdiet! Om man äter för lite ställer kroppen in sig på svält och fettförbränningen minskar men värre är att du kan t.ex. drabbas av en depression. Försök att stegvis minska portionsstorleken tills du nått en lagom mängd och du märker att du går ner ca 0.5-1 kg per vecka. Mer vikt än så är inte hälsosamt att gå ner per vecka under en längre tid.
Frukost
- Fil (5% kolhydrater): Kefir, Mellanfil, Onaka
- Flingor (så lite socker som möjligt, eller strunta i flingor helt och hållet): Finax BranMüsli
- Bröd: Rågflingebullar
- Pålägg: leverpastej, saltgurka, paprika, skinka m.m.
- Istället för fil och flingor kan man äta havregrynsgröt med mjölk och lite sötningsmedel eller ännu hellre osockrade bär eller frukt.
Övrigt
- Recept med låga GI-värden passar också bra.
- Jag steker i olivolja eller smör.
- Jag äter inte sent på kvällen.
- Jag äter inte jättestora portioner (som jag gjorde tidigare) utan nu äter jag mer normala och blir mätt på det.
- Blir jag lite småhungrig mellan måltiderna äter jag en frukt eller nötter.
- Ät gärna mat som innehåller fett så blir du mätt. Undvik dock härdat fett och transfetter som finns i margarin och köpta pulversåser. Ät gärna vispgrädde, smör och goda såser (t.ex. béarnaisesås) och alla sorters kött även kött med hög fetthalt som t.ex. revbensspjäll. Ät gärna fet fisk som lax och till mellanmål passar nötter bra.
- Ät gärna mycket protein som finns i bland annat kött, fågel, fisk, ägg, keso och kesella.
- Om du vill styrketräna samtidigt är det jätteviktigt att du äter extra mycket protein. Tränar man hårt kan det även behövas en del kolhydrater.
- Köp fullkornsris, fullkornspasta och fullkornsnudlar istället och ät små portioner av pasta/ris.
- Tänk på att hellre lite mer fett än kolhydrater. Undvik sockerfällor, kolla alla produkter som skryter om sin låga fetthalt hur mycket socker det är i dem! Speciellt yoghurt och fil med bärsmak och flingor innehåller massa socker!
- Drick ingen läsk, övergå till mineralvatten istället. Ät inte godis.
- Köp sötningsmedel t.ex. hermesetas och använd istället för socker om du absolut vill ha sött, tänk bara på att det bästa är att äta så lite sött som möjligt så blir man inte sugen på sött. Tänk dock på att sötningsmedel innehåller kemikalier som kanske inte är så hälsosamma ur andra perspektiv. Helst ska man undvika både socker och sötningsmedel.
- Blir du bjuden på fest så kan man gå en extra lång promenad innan festen och/eller äta små portioner av sötsakerna.
- Alkohol bör man helst undvika, det är som att äta koncentrerat socker. Det som inte är så farligt att dricka är ett glas rött vin och det näst bästa är ett glas torrt vitt vin.
- En dag i veckan kan man unna sig något gott. Jag rekommenderar min Äppelostkaka som inte är så jätteonyttig. En ruta mörk choklad kan jag också unna mig då och då. Fruktsallad eller färska hallon och/eller blåbär med vispad grädde är också gott.
- Ju hårdare man följer riktlinjerna desto fortare går man ner i vikt. Därför kan man äta allt men det tar längre tid att gå ner i vikt. Men äter man väldigt lite av något sött så är det inte så farligt som om man äter väldigt mycket sött, så därför är små portioner att rekommendera av det som är onyttigt. Fuskar man rejält och vräker i sig mat och alkohol så kan det dröja upp till 4-5 dagar innan man är tillbaka på minus igen. Det får man ta med i beräkningen om man tycker att det är värt det eller inte. Ett tips är att alltid bestämma sig innan man går på en fest om och hur mycket man ska fuska och sedan hålla sig till det oavsett hur gott allting ser ut. En bra regel man kan ha är att aldrig ta om. Ta små portioner och fokusera på att lägga upp maten snyggt på tallriken och ät sedan långsamt så är du färdig samtidigt som de som äter mer.
Ett recept från GI Viktkoll Omega 3-bröd (NÖTTER)



Ingredienser 1 LIMPA
6 dl | grahamsmjöl |
---|
0,5 dl | rågkross |
---|
0,5 dl | hela linfrön |
---|
0,5 dl | solrosfrön |
---|
0,5 dl | pumpakärnor |
---|
0,5 dl | hackad mandel |
---|
0,5 dl | hackade valnötter |
---|
1,5 tsk | bikarbonat |
---|
1,5 tsk | salt |
---|
6 dl | filmjölk |
---|
2 msk | mörk sirap |
---|
4 st | färska dadlar |
---|
Tillagning
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en avlång form och strö på lite grahamsmjöl. Hacka dadlarna. Rör ihop alla ingredienser i en skål och lägg smeten i formen. Strö på pumpafrön och grädda längst ner i ugnen i ungefär en timme
Snabba honungsbrödet
Ingredienser 1 limpa:
9 dl rågsikt
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1/2 dl honung
2 msk apelsinjuice, koncentrerad
5 dl filmjölk
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser. Värm honung och rör ner tillsammans med apelsinjuice och filmjölk. Rör om ordentligt. Degen ska vara lite kladdig.
Häll degen i en smord 1 1/2 liters form. Grädda i 200 grader cirka 45 minuter. Känn efter med provsticka.
GI Bröd!
Ingredienslista:
1 ägg
2 dl vatten
1 dl grädde
1/2 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön
1 dl havregryn
2 tsk bakpulver
2.5 dl grovt rågmjöl
Tillredning:
Blanda ihop ägg, vatten, grädde ordentligt
Rör i resten utom grova rågmjölet
Blanda i rågmjölet
Platta kakor, 225 grader 10 minuter
HURTBULLE!
Ingredienser
1 st
2 dl fiberberikade havregryn
5 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl mild yoghurt
1/2 dl flytande honung
1/2 dl lingonsylt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk
Dinkelbröd utan jäst
5 dl Dinkelmjöl (inte dinkelsikt)
2 dl Grahamsmjöl
3 dl Rågsikt
2.5 dl Vetekross eller 4-kornskross
1 dl Vetegroddar eller hel linfrö
1 tsk Salt
4 tsk Bikarbonat
5 msk Brödkryddor
1 liter Filmjölk (gärna lättfil och det gör inget om filen är för gammal)
0.5 dl Sirap (gärna för mörkt matbröd)
————————————————-
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en burk och de våta i en annan. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter. Stjälp ihop alla ingredienser och blanda väl. Fyll formarna med smeten. Dekorera gärna med solrosfrön.
Grädda ca 60-70 minuter. Provstick brödet. Blir ytan mörk - täck med bakplåtspapper.
TIPS! Du kan i princip laborera med alla typer av mjölsorter men du behöver vetemjöl eller Dinkelmjöl som bas. Likaså kan man fylla brödet med solroskärnor, dessa kan missfärgas under gräddningen så de blir gröna och det beror på bikarbonatet men är inget farligt. Prova gärna att lägga i flingor och mysli i smeten eller torkad frukt.
Scones utan mjölk, filmjölk istället ;)
Scones på filmjölk
Ger mjuka och goda scones!
Du behöver
Receptet är för 4 personer.
- 3 dl filmjölk eller naturell yoghurt
- 75 gram smör
- 6 dl vetemjöl
- 2 dl grahamsmjöl
- 4 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
Gör så här:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.
Blanda ner filmjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
Dela degen i fyra bitar och platta ut till runda kakor, cirka 12-15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel.
Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter. Servera nygräddade och varma!
Enkla Scones

0,5 dl | vetemjöl |
2 tsk | bakpulver |
1 tsk | salt |
75 gram | smör |
2 dl | mjölk |
Gör så här
- 1. Blanda alla torra ingredienser. Arbeta sedan ner smöret i blandningen & tillsätt mjölken. 2.Arbeta degen smidig på en lätt mjölad yta, dela den sedan i 4 mindre delar. Antingen kan du nu göra små scones eller större. 3.Grädda i 275 grader i 10-12 minuter tills de är gyllenbruna 4.Servera sconesen varma och brutna med smör och marmelad.
Serveringsförslag
Smör , ost & marmelad
Dryckestips
Oboy , mjölk , vatten
Ett härligt bröd som påminner mycket om ciabatta.
![]() Ingredienser: Deg |
||
5 dl | ||
1 dl | ||
25 gram |
2 tsk |
1 msk |
12,5 dl |
Värm ugnen till 240-250 grader.
Strö ut 0,5-1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! Jäsbubblorna ska få vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, knappt 0,5 dl. Platta till degen något.
Dela upp degen i bitar och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. De blir lite olikformade pga att degen är lite kladdig, men så ska det vara.
Grädda bröden (de behöver inte jäsa) i mitten av ugnen i ca 17-20 min.
Låt bröden svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.
Luftigt Gott DinkelBröd
Fördeg
- 300 gram (3 dl) vatten
- 300 gram vetemjöl
- 50 gram surdeg eller 5 gram jäst
Bortgöring
- 25 gram jäst
- 500 gram (5 dl) vatten
- 600 gram fullkornsdinkelmjöl
- 400 gram vetemjöl
- 25 gram rapsolja
- 15 gram salt (3 tsk)
Gör så här:
4 limpor
Fördeg:
Blanda en fördeg av vatten, jäst och vetemjöl. Låt jäsa varm i några timmar tills den har jäst upp ordentligt. Eller jäs i kyl över natten.
Huvuddegen:
Lös jästen i vattnet. Blanda i fördegen, olja och dinkelmjöl. Knåda i vetemjölet och knåda i tio minuter med degblandare/ hushållsassistent.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare fem minuter.
Låt degen vila cirka 35-40 minuter i bunken, under bakduk.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Forma till runda bitar och låt vila i några minuter. Forma till avlånga limpor och låt jäsa på plåt till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Sätt en långpanna eller form med vatten i ungen, värm till 250 grader. Sätt in bröden(OBS! se upp för ångan i ugnen så du inte bränner dig när du öppnar luckan!).
Efter fem minuter tas braspannan ut och värmen sänks till 200 grader. Grädda i ytterligare cirka 30 minuter.
Låt svalna något på galler. Pensla eller spruta på vatten på de varma bröden för att få en snyggare yta.
Ett bröd som passar utmärkt till soppor, på en buffé och som bröd till smakrika grytor.
nagelförlägning med GLITTER :)






Ta bort födelsemärken med LASER.
hårborttagning med laser!
restylane LIPS



Finns några risker eller biverkningar?
Allmänt om olika hårförlägningar!




Hårspray!
